Uutiset

Koronavirustartuntojen ehkäiseminen yleisötilaisuuksissa ja nuorten leiritoiminnassa

22.09.2020

Aluehallintovirasto on julkaissut 21.9. päivitetyn ohjeen, jonka tarkoitus on tukea yleisötilaisuuksien ja kokoontumisten järjestämistä sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa turvallisesti koronaepidemian aikana. Ohjetta noudattamalla voidaan estää tartuntoja ja vähentää altistuneiden määrää.

Ohjeistus sisältää käytännön toimenpiteitä tarpeettomien fyysisten kontaktien välttämiseksi yleisötilaisuuksissa sekä huomioitavia asioita lasten ja nuorten leiritoiminnassa. Henkilö ei saa tulla yleisötilaisuuteen tai julkiseen tilaan, jos hänellä on lieviäkään sairastumiseen viittaavia oireita. Riskiryhmään kuuluville ei suositella epidemian aikana yleisötilaisuuksiin osallistumista. Suurissa tapahtumapaikoissa voi olla samanaikaisesti useita pienempiä henkilöryhmiä, jotka eivät ole lähikontaktissa keskenään. Hyvää hygieniaa, siivousta sekä turvavälejä suositellaan edelleen.

Tarpeettomien fyysisten kontaktien välttäminen

Lähikontaktien välttämiseksi turvavälien ylläpitämisen mahdollisuus yleisötilaisuuksissa tulee turvata.  Henkilömäärä tulee rajata siten, että henkilöiden tai seurueiden väliin jää vähintään 1–2 m. Seurueella tarkoitetaan tässä esimerkiksi samassa taloudessa asuvia tai muutenkin jatkuvasti tai säännöllisesti yhteydessä olevia henkilöitä.

  • Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja tulee ihmisiä muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä. Turvavälien ylläpitoa voidaan varmistaa esimerkiksi riittävällä opastavalla henkilökunnalla, etäisyysopasteilla ja ehkäisemällä pitkien jonojen syntyä osallistujien saapumis- ja jakautumisjärjestelyin.
  • Pisaratartunnan riski on herkästi tavanomaista suurempi esimerkiksi yhteislaulu- ja ryhmäliikuntatilanteissa, joten näissä ja vastaavissa tilanteissa turvavälien merkitystä on korostettava. Myös voimakas äänenkäyttö esimerkiksi kannustettaessa lisää pisaratartunnan riskiä.
  • Yleisöä ohjataan esimerkiksi teippausten tai köysitysten ja järjestyksenvalvojien välityksellä liikkumaan niin että ruuhkat vältetään.

Lasten ja nuorten leiritoiminnassa huomioitavaa

  • Leirille voi osallistua vain oireettomana.
  • Leireillä suositellaan toimimaan rajatuissa, enintään 50 henkilön ryhmissä, jotka majoittuvat, ruokailevat ja toimivat yhdessä siten, ettei synny kosketusta muihin mahdollisesti samaan aikaan samassa keskuksessa toimivien ryhmien kanssa. Näin rajataan lähikontaktien määrää leirin aikana, ja helpotetaan altistuneiden jäljitystyötä, jos leirillä todetaan koronavirustartunta.
  • Yleisiä suosituksia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä siivouksesta tulee noudattaa.
  • Tarpeetonta fyysistä kosketusta vältetään (esimerkiksi kättely, halaaminen).
  • Jos leiriläisellä todetaan leirin aikana koronavirusinfektioon sopivia oireita, tulee hänet ohjata erilliseen tilaan odottamaan, että poistuminen leiriltä on mahdollista. Hänen tulee hakeutua viiveettä koronavirustestiin.
  • Mikäli koronavirustartunta todetaan, tulee altistuneet jäljittää ja asettaa karanteeniin. Leirin järjestäjän tulee tällaisessa tilanteessa olla yhteydessä paikalliseen tartuntataudeista vastaavaan yksikköön lisäohjeiden saamiseksi.

Koronavirustartunta yleisötilaisuudessa

Jos tilaisuudessa todetaan koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Tartunnanjäljityksen helpottamiseksi tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjillä tulisi mahdollisuuksien mukaan olla tiedot osallistuneista henkilöistä. Yleisötilaisuuksien henkilömääriä rajoittamalla ja eri ryhmien sekoittumista välttämällä voidaan vähentää mahdollisten altistuneiden määrää.

Ohjeistus koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi yleisötilaisuuksien yhteydessä (päivitetty 21.9.2020)

Tilaisuuksien ja toiminnan järjestäjät voivat laatia omia tilanne-, toiminta- tai tapahtumakohtaisia tarkempia suosituksiaan yllämainitusta ohjeesta ilmenevien edellytysten puitteissa.

Myös SPEKin ohjeistuksia voi hyödyntää tapahtumien järjestämisessä: 

21.01.2021UPL/Helpe kesäleirin leiritoimikunta on kasassa!
20.01.2021Tulimeren uutiskirje
16.01.2021UPL:n nuorisotyötoimikunnan päivitetty tapahtumakalenteri 2021
14.01.2021Palosuojelurahasto uudisti hakuohjeistusta sopimuspalokunnille
01.12.2020HAKAn tietojen päivitys
01.12.2020Sopimuspalokuntien PSR pienavustusten hintaraja on nostettu 20 000 euroon
25.11.2020Sopimuspalokuntien tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuswebinaari kiinnosti
19.11.2020UPL:n marraskuinen syyskirje jäsenistölle
06.11.2020Uudenmaan Pelastusliiton yhdistetty kevät- ja syyskokous pidettiin torstaina 29.10.2020
05.11.2020Palokuntien hallitusten uusille jäsenille koulutusta

Siirry arkistoon »