Turvallisuusviestintää geokätköilyn keinoin!

Etusivu > Artikkelit > Uutiset > Turvallisuusviestintää geokätköilyn keinoin!

Milloin testasit palohälyttimesi? – Eipä hätää, geokätkö muistuttaa sinua tekemään sen

Ensi kuulemalta geokätköilyllä ja turvallisuusviestinnällä ei suoraan sanottuna tunnu olevan mitään yhteistä. Kahden miehen yhteistyönä syntyi ja jalostui kuitenkin ajatus, jossa nämä kaksi yhdistettiin. Geokätköilijä voikin löytönsä myötä saada mojovan tietoiskun.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen paloasemien lähellä geokätköilyä harrastava voi löytää purkistaan yllättäen turvallisuustehtävän. Tässä yksi esimerkki: ”Testaa palovaroitin kerran kuukaudessa. Logatessasi kerro, koska viimeksi testasit palovaroittimen.”

Geokätköilyn ja turvallisuuden kietoivat toisiinsa Uudenmaan Pelastusliiton koulutuspäälikkö Aulis Partanen ja hänen ystävänsä, alkuperäisidean isä Marko Honkala. Partanen puhui mukaan Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen, ja homma oli sillä selvä. Viime vuonna turvallisuusviestinnän kätköillä kävi yli 1 500 alan harrastajaa.

Eikä tämä tule jäämään tähän. Partanen on hakenut Palosuojelurahastosta erityisavustusta, jotta geokätköihin sujautettu tuvallisuusviestintä leviäisi koko maahan, kaikkien paloasemien läheisyyteen.

– Silloin puoli miljoonaa harrastajaa altistuu turvallisuusärsykkeelle, hehkuttaa asiastaan selvästi innoissaan oleva koulutuspäällikkö Aulis Partanen.

Mahdotonta tämä ei ole, siilä mukaan ovat jo lähdössä esimerkiksi Varsinais-Suomen ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitokset. Joensuussa haetaankin jo paloaseman tienoilta sopivaa paikkaa, ja kätkön perustajaksi tulee yksi laitoksen geokätköilyä harrastava ensihoitaja.

Haasteena viestin pituus

Turvallisuuteen liittyvistä asioista tiedottaminen kuuluu pelastuslaitosten tehtävään. Tämän vuoksi turvallisuusviestintää sisältävät geokätköt sijoitetaan paloasemien läheisyyteen. Samalla kätkössä esitellään useimmiten näkökentässä olevaa asemaa.

Aiheista tuskin tulee pulaa, tällä hetkellä korteissa on kolmisenkymmentä erilaista turvallisuusärsykettä – palovaroittimien tarkistuksen lisäksi kerrotaan esimerkiksi tulipalon etenemisen vauhdista, elvytyksestä ja 112-numerosta.

– Haastavinta on se, että viesti pystytään muotoilemaan pariin riviin. Ideana kun on, että viesti tulee kolmelle kielelle, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Meillä on käynyt kansainvälisiä geokätköilijöitä esimerkiksi Espoossa, kehaisee koulutuspäällikkö Aulis Partanen.

Geokätköilijät ottavat nytkin monenlaisia haasteita vastaan. On rautatieasemien kätköjä, kaupunkien nollapisteitä ja kirkkoja. Turvallisuusviestinnän ja geokätköilyn kaltaista yhdistelmää tuskin on toista. Aiheet voivat viedä mennessään, kuten on käynyt Partaselle itselleen.

– Haasteena oli, kuinka monena päivänä peräkkäin käyn ja löydän geokätkön. Piti lopettaa, kun lukema oli 112, nauraa mies iloisesti.

YLE Tarja Laitinen/30.1.2016

Samankaltaiset artikkelit