Kansainvälinen nuorisotoiminta

Pelastusliiton kansainvälistä toimintaa hoitaa:
Florian Krüger

Palokuntien sekä palokuntanuorten kansainväliset asiat ja toiminta, kuten ystävyyspalokunnat, leiri sekä CTIF.

Puhelin: 044 099 9299
Sähköposti: international@upl.fiTarinoita maailmalta

CTIF kokous Berliinissä, Saksassa

Vuosi alkoi KV-osalta tulkin hommissa SPEK:in puolella kun kävimme SPEK:in edustajan Petri "Jade" Jaatisen kanssa osallistumassa CTIF vapaaehtoisten palokuntien delegaation kokoukseen Berliinissä maalis-huhtikuun vaihteessa, siellä aiheina mm terrorismin vaikutukset pelastustyön suunnitteluun tulevaisuudessa ja palokuntaharrastuksen hiipuminen ja uusi nousu. Siellä oli kaksi tiukkaa päivää kokoustamista ja pikkuisen nähtävyyksiäkin ehdimme katsella. 
http://ctif.org/
http://www.ctif.fi/

Kouluttajavaihto Burgissa, Saksassa

Siitä KV hommat jatkuivat kouluttajavaihtoon Burgiin, joka sijaitsee n. 2h ajomatkan päässä Berliinistä. Sinne lähti suomesta sekalainen nippu palokuntalaisia, jotka olivat kiinnostuneita ajatusten ja kokemusten vaihdosta Saksalaisten lajitovereiden kanssa. Suomalaisia ja sellaisiksi laskettavia (minä) lähti reissuun n.20hlön delegaatio ympäri suomen ja myös UPL alueen edustus oli kiitettävänä osana sitä eli n. 10 hlöä. Yhteensä tapahtumassa oli n.40hlö Saksasta ja Suomesta.

Reissu alkoi tietty lennoilla Berliiniin josta meidät kuskattiin paikallisista palokunnista kootuilla miehistöautoilla majapaikkaan joka oli Bundeswehrin kasarmi, jossa myös ruokailimme aamuisin ja asuimme sulassa sovussa sotilaiden kanssa.

Päätapahtumapaikka oli kuitenkin Palokuntatekninen koulu 5km päässä majoituksesta, jossa tutustuimme erilaisiin tapoihin, kulttuuriin ja tietysti itse kouluun siinä samalla. Sinne oli myös järjestetty ruokailu ja illanviettopaikka. Kävimme tutustumassa paikalliseen hätäkeskukseen (saksassa pitkälti ALUEhälytyskeskuksia) eli joka alueella omansa. Lisäksi totta kai punaisia autoja katselimme Magdeburgin vakinaisella asemalla. Tutustuimme Burgin kaupunkiin, alueen perinteisiin ja historiaan myös, kävimme esim. katselemassa niitä aitoja kuuluisia nahkurin orsia. ;) Tutustuimme myös paikalliseen SOPIMUSpalokuntaopistoon joka jo nimellään kertoo sen, että Saksassa VPK on aivan eri asemassa kuin Suomessa ja hoitaa myös isoissa kaupungeissa ison osan tehtävistä. Tähän väliin täytyy kuitenkin muistuttaa että suurimpien kaupunkien vakinaisia lukuun ottamatta Saksassa pelastus tarkoittaa ambulanssia ja palokunta hoitaa muut hommat. Hiukan eri tavalla organisoitu kuin meillä kotosuomessa.

 

Jottei aika olisi käynyt pitkäksi oli aikataulu saksalaisen järjestelmällinen ja joka minuutti oli tehokkaasti täytetty. Liikkumisen teki joustavaksi meillä käytössä olleet seiskat ja niissä paikalliset kuljettajat.  Viimeinen ilta huipentui erään vapaapalokunnan vieraana, joka oli järjestänyt ison juhlan suomalaisten vieraiden kunniaksi. Oli ruokaa ja juomaa, oli DJ ja pormestari paikalla. Tämän illan ehkä tärkein saldo oli kuitenkin se, että siellä solmittiin Suomi-Saksa palokuntien henkilökohtaisia ystävyyssuhteita ainakin 3-4 kappaletta. Nämä henkilökohtaiset kontaktit  kantavat hedelmää varsinkin junnuille, jotka pääsevät mahdollisesti Saksaan vierailuille ja näin avartavat nuorten maailman katsomusta ja sitä, että miten muualla tehdään vaikkapa se perusselvitys. 

 

Ensisijaisesti kouluttajavaihdot ovat toisen maan palokunta ja nuorisotyöhön tutustumista ja tietojen vaihtoa mutta siinä sivussa syntyy paljon syviä henkilökohtaisia ystävyyssuhteita ja parhaassa tapauksessa palokunta saa sieltä ystävyyspalokunnan.

http://www.jugendfeuerwehr.de/

http://www.feuerwehrverband.de/

Tsekin reissu

Seuraavana tapahtumana oli vuorossa Tsekin tasavallan retki juhannuksen jälkeisellä viikolla johon en valitettavasti itse päässyt osallistumaan mutta sinne lähetettiin 5hlön delegaatio tutustumaan paikalliseen palokuntakulttuuriin etelä-Suomesta, siellä myös UPL:sta vahva 4hlön edustus. 

Toki aivan vierastahan tuo Tsekin palokuntakulttuuri ei ole, koska meidät kutsunut palokunta oli tuo samainen, joka viime vuonna Padasjoen UPL/Helpe leirillä ällistytti kaikki innokkuudellaan, heittäytymisellään ja tietysti näyttämällä meille heille vieraalla kalustolla ja huonolla alustalla palokuntaurheiluun kuuluvan "sammutushyökkäys märkä" näytöksen. Maailmanennätys tässä taitaa olla n. 23sek luokkaa ja heidän aikansa Padasjoella n. 36sek eli antaa vähän perspektiiviä heidän palokuntakulttuuriin. 

Meidän delegaatio oli siellä tämän ko. palokunnan vieraina leirillä ja pääsi tutustumaan paikalliseen kulttuuriin, kuten luostariin ja muihin nähtävyyksiin. Lisäksi siellä syvennettiin hyvin alkanutta ystävyyttä Jevickon palokunnan kassa ja sekin tulee tulevaisuudessa kantamaan hedelmää, kuten niin että he ovat jo ilmoittautuneet Lohtaja2018 suurleirille. Tapasin heidät myös seuraavassa KV tapahtumassa Itävallassa Villachin CTIF -kisoissa Heinäkuun toisella viikolla johon osallistuin SPEK:in puolesta tulkkina. He olivat tulleet katsomaan kisoja, koska karsiutuivat itse kisasta ja halusivat myös ehdottomasti tavata Suomalaisia tuttujaan.

http://sdhjevicko.cz/

Villach, Itävalta

Villachin CTIF kisoista lyhyesti vain että Suomen delegaation koko noissa kisoissa on yleensä n.160 henkeä, joista 8 on aikuisten joukkueita ja 3 nuorten. Lisäksi delegaatioon kuuluu tulkkeja, joista tällä kertaa UPL:n alueelta yksi minun lisäkseni ja n. 40hlöä tuomareina, komission edustajia, delegaatiojohtajia ympäri Suomea. http://www.villachonfire.at/

Hehku 2017

Tästä viikko eteenpäin niin ovella kolkutteli Helpe/UPL Padasjoen leiri, jolle tänä vuonna International Rescue kurssille osallistui kolmesta saksalaisesta palokunnasta eli ystävyyspalokuntamme FF Beuren ja FF Immendingen, joka taas on Malmin Vpk:n ystävyyspalokunta (Malmi ja Immendingen solmivat ystävyyssuhteensa vasta vuosi sitten Suomessa tapahtuneessa kouluttajavaihdossa ja Beuren taas on ollut Kauklahden ystävyyspalokunta jo 5v ja solmittu myös Suomessa kouluttajavaihdossa), lisäksi yksi henkilö FF Eglhartingista Münchenin läheltä, joka on myös tuttu kouluttajavaihdoista.

Kurssilla oli myös n. 15 suomalaista tai suomalaiseksi laskettavaa osallistujaa joiden kanssa kävimme Saksalaisille kurssilaisille paloja tulitaistelijakurssista, Vesipelastuksesta, laskeutumista Taku 4, Konemieskurssia, Varautumista ja Äxxöniä. 

Siinä saivat kaikki kielikylpyä ja luulen että yksi jos toinenkin oppikin jotain uutta kurssilla. Ja jos ei muuta niin on se ainakin erilaista kouluttaa esim. konemieskurssia englanniksi jos se on vieras kieli. Parasta näissä on aina kuitenkin että kaikki tietävät mistä puhutaan kun harrastus on sama maasta riippumatta. http://www.feuerwehr-beuren.de/cms/ http://www.feuerwehr-immendingen.de/J30/

CTIF 2019 / Sveitsi

Kuvia UPL:n CTIF-joukkueen ensimmäisistä harjoituksista. Joukkue, joka koostuu Nummelan VPK:n, Leppävaaran VPK:n ja Kaukden VPK:n palokuntanuorista, on aloittanut valmistautumaan kilpailuihin, jotka järjestetään Sveitsissä heinäkuussa 2019.

Tulevaisuus

Tulevaisuus tuo tullessaan ainakin ensi vuoden kouluttajavaihdon joka käydään taas Suomessa, paikka hakusessa mutta suunnitelmiin tällä hetkellä sisältyy jokseenkin eksoottinen paikka monelle suomalaisellekin, joten korvat ja silmät höröllä kun informaatiota alkaa tulemaan ja laittamaan hakemusta osallistua sinne.

Lisäksi valmistelut www.lohtaja2018.fi leirin valmistelut käyvät jo kuumana ja sinne odotetaan ja toivotaan mahdollisesti yli 300 ulkomaalaisen leiriläisen pakettia jopa 5 eri maasta. Jos kiinnostus International Rescue kurssia Lohtajalla kohtaan heräsi niin yhteyttä minuun, toimin kurssinjohtajana siellä.

Tässäpä raportti tähän mennessä eli homma pyörii koko ajan taustalla vaikkei niin näkyvästi välttämättä suurelle yleisölle ensisilmäyksellä...

Kansainvälisin terveisin:

Florian Krüger

Upl, International affairs/Kv-vastaava

0440999299

International@upl.fi