Pelastuslaitosten UATP kiertue 23.9. / Itälenkki 2

Keskiviikko 23.9.2020 klo 17:23 - Aulis "Aukka" Partanen

Nyt se sitten tapahtui. Se mitä pelättiin. Siitä lisää tuolla alempana.

Tänään Itälenkki alkoi Loviisasta ja paikalla oli sekä lähtevä, että saapuva vuoro. Kerrottakoon, että IUP on hoitanut homman niin hienosti, että Loviisaan saakka ei tarvitse ajaa kuin kaksi kertaa. Silloin on paikalla kaksi vuoroa. Muut Itälenkit aloitetaan Porvoosta. Sopii minulle, aamu-uniselle. Kaikki meni ohjekirjan mukaan, paitsi...

Sähköauton kouluttajalla oli kotona latauksessa lauennut vikavirtasuoja ja auto ei ollut saanut virtaa juuri nimeksikään. Pääsi perille kaikki turhat sähkösyöpöt pois käytöstä otettuaan. Oli raukka laittanut jo pitkähihaisen paidankin päälle, kun lämmitystä ei ollut matkalla. Veti rastin ja lähti lataukseen, siis auto. Aukka siitä oman rastinsa jälkeen kirimään umpeen 20 min takamatkaa.

Rasti siis kestää 20 min ja sen välein rastit lähtevät kohti seuraavaa kohdetta. Porvooseen ilmoitettin muutaman minuutin myöhästymisestä ja kaikki kunnossa. Siirtymiin on varattu vartin soveltamisaika, joten se tuli käytettyä nyt kokonaan ja vähän yli. Vaihdoimme siis lennosta rastien järjestystä loppupäiväksi, jotta sahköauto sai latausaikaa jollakin nopealla latausasemalla. Kaikki tuo oli ennalta suunniteltua ja vielä olisi sähköauto voinut ottaa yhden vaihdon kalustorastin kanssa. Varautumisen ammattilaiset suunnitelleet ;-)

Sitten suunnittelematonta. Päivän viimeisellä paloasemalla (Kerava-Tuusula, tai Tuusula-Kerava), kun koulutuksen alkuun oli vain 5 min, koko asema sai automaattikeikan. Toki, kun ei ollut enää muita asemia päivän kiertueella, jäimme odottamaan pikaista paluuta. Tulivatkin takaisin ja päästiin aloittamaan vain 20 min myöhässä. Sähköautorastin kouluttaja asui lähellä ja jäi viimeiseksi, että jotta viimeisen rastin kouluttaja pääsisi pitkämatkalaisena aiemmin kohti kotia. Hän asuu Nummelassa.

Etukäteen suunnittelu ja tilanteeseen tarvittava reagointi sekä soveltaminen. Ammattilaisten päivä.

Esittelen lyhyesti kouluttajat (vasemmalta oikealle), joiden kuva on alempana. Tässä rastit normaali kiertuejärjestyksessä:

SÄHKAUTORASTI

Juha, "Lokki", Virolainen, pelaomestari KUP, mukana valtakunnallisissa sekä kansainvälisissä UATP toimissa. Myös 2014 kiertueella.

KOMPONENTTIRASTI

Kari Tammi, Metropolia ammattioppilaitos, sähköpuolen opettaja EVP. Oli mukana jo vuoden 2014 kiertueella ja alusta saakka UPL:n kiertueilla.

KAASUAUTORASTI

Aulis "Aukka" Partanen, koulutuspäällikkö UPL, järjestänyt 2018 ja 2019 sopimuspalokuntakiertueen sekä organisoinut tämän pela-kiertueen 2020.

Uatp_2309_1.jpg

Kiertueen vastaanotto asemilla oli taas vertaansa vailla. Intoa riittää ja uutta opitaan. Ilmapiiri on  kaverillinen, mutta tehokas.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Pelastuslaitosten UATP kiertue 22.9. /Itälenkki 1

Tiistai 22.9.2020 - Aulis Partanen

Keväältä syksylle siirtynyt pelastuslaitosten UATP kiertue alkoi tiistaina 22.9. Kiertueella perehdytään sähköä ja kaasua käyttävien autojen erityispiirteisiin pelastustoiminnan näkökulmasta. Tämä päätoimisten kiertue on jatkoa viime- ja toissa vuonna pidetylle sopimuspalokuntien kiertuesarjalle. Kiertue on tällä kertaa suunnattu Itä-, Keski- ja Länsi-uudenmaan pelastuslaitosten päätoimiselle henkilöstölle. Sille osallistuu sekä pelastuksen, että ensihoidon operatiivinen henkilöstö, luonnollisesti keikkavarauksella. UPL kiertää kaikki pelastusasemat neljään kertaan, että jokainen työvuoro pääsee kalustoon tutustumaan. Teoriaosuus on heille annettu videon ja PowerPoint kuvien muodossa etukäteen opiskeltavaksi. Ensimmäisen päivän aikana tavoitettiin 47 henkeä. Koko kiertueen aikana tavoitetaan noin 800, jos keikat eivät paljon joukkoa harvenna.

Osallistujat tutustuivat rastien autoihin sekä komponenttirastilla oleviin autonosiin innolla ohjelapun tehtäviä suorittaen. Lopuksi kouluttajan ohjaamana käytiin kaikki tehtävät vielä yhdessä keskustellen läpi. Palautteen perusteella tutustuminen oli hyvä ja tarpeellinen ja paljon uutta oppia tuli. Nyt oli myös tilaisuus esittää kysymyksiä mieltä askarruttavista asioista. Ainakin nämä työvuorot osaavat nyt ottaa paremmin huomioon myös uudemmat energiamuodot toimiessaan keikalla, joissa niitä esiintyy. Tietävät myös, että vaikka ei siltä heti näyttäisikään, täytyy aina ottaa huomioon myös näiden energioiden mahdollisuus.

Teksti: Aulis "Aukka" Partanen / UPL

Katso kuvia seuraavalta sivulta, klikkaa sivun alhaalta Lue lisää!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Poikkeusolojen aikaista toimintaa

Tiistai 7.4.2020 klo 11:30 - Camilla Elgland

Nyt poikkeusolojen aikaan, kun palokuntalaiset ja etenkin palokuntanuoret eivät pääse paloasemalle normaalisti harjoituksiin on erittäin tärkeää, että mietimme ja suunnittelemme jotain korvaavaa toimintaa. Poikkeavan ja erilaisen arjen normalisoiminen ja tuttujen sekä turvallisten arkirutiinien sisällyttäminen uuteen rytmiin tuo lohtua ja turvallisuuden tunnetta. 

Siksipä olemmekin perustaneet työryhmän, johon kuuluvat Uudenmaan Pelastusliiton järjestösihteeri Sari Tuuri-Salonen, liiton nuorisotyötoimikunnan koulutusohjaaja Kristian Hassel sekä liiton projektityöntekijä Camilla Elgland. Työryhmän tavoitteena on ollut suunnitella ja pohtia erilaisia keinoja järjestää etäharjoituksia ja mielekästä tekemistä. 

Etätehtäviä videoiden muodossa - UPL sukeltaa youtuben maailmaan

Sari kuvasi muutaman ulkoreippailutehtävän liittyen arjen turvallisuuteen. Näitä jokainen, niin lapsi, nuori kuin aikuinenkin voi toteuttaa ulkoilun yhteydessä, joko yksin tai perheen kanssa. Tehtävät ovat yksinkertaiset eivätkä vaadi apuvälineitä, ainoa tarvittava on puhelin, mutta sekään ei ole välttämätön. 

Lisäksi kävimme Sarin kanssa kuvaamassa muutamia videoita liittyen erinäisiin palokuntien tehtäviin ja siihen, kuinka niitä voi harjoitella kotioloissa ja yhdistää ne myös hyödylliseksi tekemiseksi. Nämä kaikki löytyvät youtubesta UPL palokuntanuoret kanavalta, käy katsomassa!

Instagram livessä asiaa ajankohtaisista asioista

Olemme nyt kahtena viikkona pitäneet instagramissa livelähetyksiä perjantai-iltaisin. Ensimmäisessä lähetyksessä olivat paikalla minä Camilla ja Sari ja kerroimme hieman aiemmin mainitusta työryhmästä ja tavoitteistamme. Seuraavassa livessä oli minun lisäkseni Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön järjestökoordinaattori Jenni Järvinen, joka kertoi erinäisistä koulutuksista ja siitä, miten SPEK toimii näinä poikkeusaikoina.

Seuraava live pidetään poikkeuksellisesti torstaina 9.4. klo 18, koska perjantai on pyhäpäivä. Livessä ovat paikalla Sari ja Aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja sekä aktiivinen sopimuspalokuntalainen Mira Leinonen. Tule kuulolle ja osallistu keskusteluun!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: covid19, palokuntanuoret, etäharjoitukset

VPK harrastuksen merkitys lapsille ja nuorille

Sunnuntai 1.3.2020 klo 11:00 - Camilla

Harrastukset nuoren elämässä

Nykypäivän lasten ja nuorten kehitykseen vaikuttaa merkittävästi harrastukset. Niiden merkitys korostuu eritoten kasvotusten tapahtuvan sosiaalisen vuorovaikutuksen, itseilmaisun sekä monipuolisen ja innostavan tekemisen tarjoajana. Harrastuksissa yhdistyy kaverisuhteiden luominen ja vaaliminen, itsensä kehittäminen, unelmien tavoittelu, vuorovaikutuksen kehittyminen ja omien vahvuuksien löytyminen.

Harrastuksilla on lisäksi suuri merkitys sekä syrjäytymisen ehkäisemisessä, että syrjäytyneiden nuorten auttamisessa. (Opetus- ja kulttuuriministeriö.)

Palokuntanuoret

Lähes jokaisesta vapaapalokunnasta löytyy maksutonta ja säännöllistä nuorisotoimintaa seitsemääntoista ikävuoteen saakka, joskin sen jälkeenkin täysi-ikäistynyt nuori voi jatkaa palokuntatoimintaa esimerkiksi nuoriso-osaston kouluttajana, miehistöosaston jäsenenä tai esimerkiksi nais- tai tukiosastossa. 

Nuoret pääsevät harjoituksissa valvotusti ja ikäryhmän tason mukaisesti harjoittelemaan palokuntalaisten perustaitoja, esimerkiksi alkusammutusta ja ensiapua. Lisäksi muita taitoja, kuten perusselvityksiä, savusukellusta ja tikasselvityksiä harjoitellaan säännöllisesti, osastosta ja kouluttajista riippuen. Iän karttuessa myös harjoitukset muuttuvat haastavimmiksi ja vastuu omasta toiminnasta kasvaa. 

Vapaapalokunta on maksuton harrastus, joka lisää puoleensa vetävyyttä ainakin huoltajien kohdalla, kun taloudellista painostusta ei ole. Lisäksi harrastus opettaa vastuullisuutta ja tärkeitä arkielämän taitoja, jotka tulisi olla jokaisella hallussa. Myös koulut opettavat ensiapua ja turvallista toimimista palotilanteissa, mutta palokuntanuorille toimiminen poikkeustilanteissa muodostuu rutiiniksi säännöllisen harjoittelun avulla. 

 

Täysi-ikäisyyden kynnyksellä 

Nuoren täyttäessä 18 vuotta voi hän toimia myös hälytystehtävissä suoritettuaan ensin vaaditut kurssit ja koulutukset. Lisäksi nuoriso-osastosta kasvanut nuori on parhaassa asemassa nuoriso-osaston kouluttajissa - onhan hänellä omakohtaista kokemusta palokuntanuorena olemisesta.

Lisäksi vapaapalokuntalaisia arvostetaan myös työnhaussa ja pitkäjänteinen harrastaminen ja sen merkkaaminen ansioluetteloon on vain hyvästä: siitä myös mahdollinen työnantaja näkee, että työnhakija pystyy sitoutumaan ja toimimaan vastuullisissa tehtävissä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: VPK, lapset, nuoret

Markku H. Aarnion säätiö - avustukset palokuntanuorille

Perjantai 28.2.2020 klo 7:00 - Camilla

Markku H. Aarnion säätiö tukee palokuntayhdistysten nuorisotoimintaa

Säätiö myöntää avustuksia pääsääntöisesti palokuntayhdistysten nuorisotoimintaan, mutta avustuksen kohde voi myös olla yksittäinen hanke, projekti tai julkaisu.


Säätiö myöntää avustuksia sääntöjensä mukaisiin tarkoituksiin, joita ovat:

1) edistää Etelä-Suomen 5 maakunnan: Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Etelä-Karjala ja Kymenlaakso, alueella vakituisesti asuvien nuorten pelastusalan taitoja, tietoja, koulutusta, kilpailu- ja leiritoimintaa, sekä onnettomuuksien ehkäisymyönteistä kasvatusta ja nuorten syrjäytymisen estämistä.
2) tukea ja edistää nuorten vapaaehtoista pelastusalan toimintaa, omatoimista varautumista ja väestönsuojelua edellä mainitulla alueella;
3) tukea nuorten valmistautumista kansainvälisiin pelastustehtäviin.

Kaikki avustettavat toiminnot voivat tapahtua sekä kotimaassa että ulkomailla.

Avustukset ovat haettavissa 31.3.2020 asti.

http://markkuhaarnionsaatio.fi/Avustuksen-hakeminen/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: säätiö, avustus, palokuntanuoret

Palokuntanuorten viikkoharjoitukset UPL:ssa

Perjantai 4.10.2019 - Sari Tuuri-Salonen

Nyt on viisi palokuntien nuoriso-osastoa käynyt vierailulla Uudenmaan Pelastusliitossa, ja voi jo hyvin sanoa että ihan toimiva ja hyvä juttu! Nuoriso-osastot ovat olleet erikokoisia, ikärakenteiltaan jotain 9-17 vuotiaiden välillä, poikia enemmän kuin tyttöjä, mutta kaikkia on kyllä yhdistänyt se että suurin osa on ollut aidosti kiinnostunut aiheista, ja vierailut ovat näin kutsujan näkökulmasta ainakin menneet tosi hienosti!

Tässä sitä illan kulkua tiedoksi. Jotain pientä tarjottavaa pitää aina olla, ja tässä tapauksessa empiirisen tutkimuksen tuloksena mehu ja suklaahippukeksit toimivat oikein hyvin. Pieni pikainen esittely Uudenmaan Pelastusliitosta, siis kolme diaa, ketä ollaan ja mitä tehdään.

Sitten siirrytään varautumiseen, ja erityisesti omatoimiseen varautumiseen. Näin viiden palokunnan keskiarvolla totean että ihan loistava aihe nuorille, varautuminen on aihe mitä useissa palokunnissa ei ennätetä käymään läpi, viikkoharjoituksissa on niin paljon muutakin asiaa. Jokaisella vierailulla nuoret ovat myös kyselleet ja osallistuneet, vaikkakin kouluttajana välillä mietin kuinka asiat esitän niin että kaikkia kiinnostaa, jos ikäjakauma on vaikkapa juuri se 9-17 v. Omatoimisessa varautumisessa pyrin kertomaan just niitä juttuja mihin nuoret voivat itse vaikuttaa ja varautua, kotiin viemisiksi vanhemmille nuoret voivat ottaa Kotivara- ja 72 tuntia -esitteitä.

Nuoret voivat miettiä että pitävät vaikka kännykän power bankin ladattuna, palauttavat taskulampun oikealle paikalle kotona (tai pitävät omaa), juttelevat vanhempien kanssa kotivarasta, mitä itse haluaisivat sinne. Nuorille annan myös kotiläksyksi että kysyvät mistä ilmanvaihto sammutetaan, se kun pitää tietää nuorenkin, jos jotain sattuu ja nuori on yksin kotona. Myös yleisestä vaaramerkistä puhutaan, ja tietysti sisälle suojautumisesta, tässä olen näyttänyt NouHätä* -kampanjasta yhden videopätkän koulussa tapahtuvasta sisälle suojautumisesta vaaramerkin soitua.

(*NouHätä! -kampanja on yläluokkien valtakunnallinen pelastustaitokampanja www.nouhata.fi )

Palokuntanuorten kohdalla on palkitsevaa se että he jo osaavat monta turvallisuuteen liittyvää juttua, kuten alkusammutusta, ensiapua, hätäilmoituksen tekemisen ja osa myös osaa jo käyttää deffaa. Taitoja, mitä moni aikuinenkaan ei osaa.

Väestönsuojista seuraavaksi muutama sana, näytän vielä kuvia Helsingin väestönsuojana toimivasta Yliopiston metroasemasta, miltä näyttää kun sitä laitetaan sulkutilaan. Näitä ei muuten moni teistä lukijoistakaan ole nähnyt 😊 Ja sitten vihdoin sinne suojaan! Toimistomme toimii Vantaan Vapaalassa kerrostalossa, ja toinen talon väestönsuojista on meillä vuokralla, eli varastotilana. Mutta samalla suoja on ihan toimiva ja huollettu väestönsuoja, jossa käymme myös ihan väestönsuojanhoitajien kursseilla olevien aikuisten henkilöiden kanssa.

Suojassa teemme pienen tiiveyskokeen, laitamme oven kiinni ja katsomme näkyykö valoa. Suojassa esitellään mitä kaikkea siellä pitäisi tehdä, jos sellainen tilanne tulisi että sinne pitäisi suojautua. Samoin puhutaan siitä mitä sinne pitäisi tuoda, mitä saisi tehdä ja saako tuoda eläimiä, monta juttua tulee kerrottua ja extrakysymykset vielä päälle! Monelle nuorelle tämä vierailu on ensimmäinen ikinä väestönsuojaan, ja on hienoa seurata kuinka asiat kiinnostavat ja nuoret kyselevät! Suojassa pääsee myös käyttämään käsin ilmanvaihtolaitteistoja ja kömpimään hätäuloskäytävään, eli ihan oikeasti myös tekemään jotain. Uskallan väittää että nämä nuoret jotka täällä ovat vierailleet, ovat tässä asiassa aikamoisella etumatkalla moneen aikuiseen verrattuna, ja nuorille nämä asiat ovat jotenkin helppoja, nuoret eivät jää miettimään että apua, miten mä osaisin! Ja tottahan onkin että suojat on varustettu varsin hyvällä ohjeistuksella, niin varavesisäiliöissä, kuivakäymälöissä (herättävät aina yllättäen hilpeyttä) kuin itse ilmanvaihtolaitteistoissa.

Pisteenä iin päälle nuoret voivat koittaa Malkitilta lahjoituksena saatuja, käytöstä poistettuja (mutta ihan käyttämättömiä) kaasunaamareita. Näitä palokunnat saavat myös mukaansa nuorten savusukellusharjoituksiin halutessaan. Mukaan saa myös UPL:n hihamerkin, ja hienointa on ollut saada viesti erään nuoren äidiltä että kiitos, hihamerkki löysi jo paikkansa, piti kuulemma heti kiinnittää 😊

Itseltä tämä vaatii joinain päivinä iltapainotteista työtä, mutta se sopii omaankin rytmiin välillä loistavasti. Toki nuorilla viikkoharjoitus on tavallista pidempi, ja osalle tulee matkaakin enemmän, mutta silti vierailijat ovat olleet tyytyväisiä käyntiin. Miinuksia en tästä touhusta löydä, plussia sitäkin enemmän, ja yhtenä makeimmista jutuista on se että palokuntanuoret tulevat tutuiksi minulle, ja samalla tietty myös liitto edes vähän tutummiksi heille.

Jos oman palokuntasi nuoret eivät vielä ole viikkoharjoitusta tänne Vapaalaan varanneet, niin sen voi tehdä laittamalla meiliä sari.tuuri-salonen@upl tai soittamalla 0400 297470. UPL:n verkkosivuilla on näkyvissä myös tapahtumakalenteri, ja sinne on kirkkaan vihreällä merkattu jo varatut illat. Niin ja sen vierailun voi sopia ihan hyvin jo ensi keväälle, täällä ollaan silloinkin 😊

Sari Tuuri-Salonen
järjestöpäällikkö
Uudenmaan Pelastusliitto

Kommentoi kirjoitusta.

Kansainvälinen palokuntafoorumi Irkutskissa 4.-9.8.2019

Maanantai 23.9.2019 klo 16:07 - Erkki Kauranen, Savion VPK

Kun miettii erilaisia vierailukohteita ympäri maailmaa, aivan kärkipäässä ei ainakaan itsellä tule mieleen suunnata Venäjälle Siperiaan Irkutskin kaupunkiin. Siellä järjestettiin kuitenkin elokuun alussa kansainvälinen palokuntafoorumi, mihin meitäkin pyydettiin mukaan. Kutsu tuli mutkan kautta Virosta, missä Hüürun VPK:n päällikkö sen meille esitti.
 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Palokuntaharrastuksen merkitys

Keskiviikko 11.9.2019 klo 13:38 - Camilla Elgland

Tähän postaukseen olen kerännyt muutamilta vapaapalokuntaa harrastavilta/harrastaneilta ajatuksia ja mielipiteitä liittyen kysymykseen "Mitä palokunta merkitsee juuri sinulle?" Vastaukset on koostettuna alapuolella nimettöminä.

"No ennen kaikkea yhteisöllisyyttä ja elämäntapaa. Aika ajoin jopa toimii voimavarana, mut on hetkiä kun tilanne on päinvastoin. Yhdessä tekemistä ja itsensä kehittämistä. Loppujen lopuksi taidetaan kaikki olla yhtä suurta perhettä ❤"


"Palokunta harrastuksena merkkaa mulle useita juttuja eri kantilta. Siellä voin olla oma itseni ja tiedän et aina kun meen sinne ihmiset tervehtii ja kysyy kuulumisia. Se on paikka jossa saan opetella uusia asioita ja harjoitella säännöllisesti sellasia juttuja joita ei missään muualla tulis tehtyä. Vaikka se on vain harrastus on siinä toinenkin puoli; ne kaikki ihmiskohtaamiset ja ihmisten ilot ja surut joita näkee kun pääsee auttamaan. Elvytyksestä talon palamiseen ja synnytykseen, kirjo on aika valtava. Tavallaan se on myös henkisesti aika rankkaa välillä, mut just se porukka joka on hitsaantunut mun ympärille on se joka kannattelee. Se on myös se porukka joka kannattelis mua, vaikka mun koko elämä kaatuis ja se porukka joista tiedän et lähes jokaiselle voisin soittaa koska vaan jos tarvitsisin apua. Vaikka ikäryhmä on varsin laaja tällaisessa harrastuksessa, on se jopa rikkaus ja se näin miehistön yhtenä nuorimpana on varmasti se joka myös kasvattaa. Siellä saa vastuuta ja on myös otettava vastuuta asioista.

Lisäks siinä rinnalla kaikki muu vapaaehtoinen hyväntekeväisyys sekä lapsille/nuorille järjestettävä ohjelma, harjoitukset ja leirit on myös tärkeitä ja merkitsee paljon työtä, mutta myös siitä saa todella paljon mm. Iloa ja uusia ystäviä. Palokunta on paikka jossa on ystäviä, siellä voi jakaa ilot ja surut sekä se pitää yllä ainakin mun mielen hyvinvointia. Se on pieni suuri perhe, josta en koskaan halua luopua ❤"

"Palokunnan merkitys on mulle muuttunut viime ja tän vuoden aikana. Ennen kun se oli elämäntapa niin nyt olen huomannut että on elämää palokunnan ulkopuolelle. Se mikä ei ole muuttunut on kaverit. Mun lähes kaikki kaverit on palokuntalaisia. Palokunnat on täynnä ihan huippu tyyppejä 😍"

"Hyödyllisten taitojen oppimista, joista voi olla hyötyä ja apua kotona, työpaikalla tai vapaa-ajalla muutoin. Uusia kavereita ja erilaisia yhdessä tehtäviä asioita. Ja onhan sekin melko kova motivaation lähde kun tietää, että olemme koko kylää varten ja pystymme tarjoamaan apua nopeastikin. Ja pääsee tekemään sellaista asioita ja juttuja mitä ei kovin monessa muussa paikassa tai harrastuksessa pääse."

"Kyllä se on elämäntapa. Siitä on tullu perhe, saa jakaa ilot ja surut. Pääsee kouluttautumaan ja erikoistumaan niin paljon ku ite haluaa."

"Lapsena palokunta oli tosi tärkeä ja spesiaali juttu, kun pääsin oikeesti mukaan johonkin harrastukseen. Sillon terveys ei antanut periksi aloittaa esimerkiksi fudista ja toisaalta ei sellaiseen juuri ollut edes varaa. Koordinaatiokyvyn puutteellisuuden vuoksi myös tanssiminen jäi vain haaveeksi. Palokunnassa oli hyvä, kun ei ollut liiallista istumista vaan päästiin tekemään harjoitteita ja niitä opetettiin ja harjoiteltiin niin kauan, että ne myös opittiin.

Kouluttajana toimiminen on tuonut mulle myös varmuutta mun omaan ammatti-identiteettiin. 18 vuotta täytettyäni, kouluttajana ja leirillä toimihenkilönä toimiessani minulla oli hyvä mahdollisuus tutkiskella ja tarkastella omaa ammatillista identiteettiäni ja lähteä kehittämään sitä."

"Aloitin palokuntatoiminnan about 10v ja aloitin kouluttamisen ~15v, elikkäs sellainen 18-19 vuotta hommaa takana josta jo kohta 15 vuotta kouluttamista jos jonkinnäkösille ikäluokille ja ryhmille.
(Kiitos varhaisnuorten, nuorten, ja sit alkusammutus ja tulityökurssien osalta.)

Kyllähän tää on kutsumus työ, elämäntapa ja jossain määrin myös perhe ja koti. JA USKONTO! :D

Itse havahduin vastikään sellasee jännään hommaan että, itsehän en oikeen välitä korkeista paikoista, mutta täs hommas on vaan jotain taikaa..
Kun mä heitän haalarit päälle oon aika lailla eri ihminen. Jos mun on tarve niin mä kiipeen kyllä sinne korkeelle katolle ilman että sitä "kammoa" meinais huomata.
Tai jos mun tarvii juosta niin mä kans juoksen, vaikka tajun pois melkeenpä. Tulee itelle mielee sellainen terrierin päättäväisyys. Jotain tehää niin se tehää kunnolla. Eikä keskeytetä vaikka mikä olis.

Nyt tän vuoden leikkiny nuoriso-osastonvarajohtajana osastonjohtajaa ku itse chiiffi ollu "hieman kiireinen" ja kyllä on tuntunu löytyvän taas iha toisenlaine into ja motivaatio VIELÄ UUDELLEEN tähän touhuun."


Näiden lisäksi sain parilta pelastusalan ammattilaiselta ylös heidän mietteitään;

"VPK vastaisuus on selvästi vähentynyt vakinaisten piireissä. Nykyisin hyvinkin moni toimijoista on ollut ennen mukana sopimuspalokunnissa ja täten tietävät mitä kyseinen toiminta on.

Mielestäni VPK on harrastuksena hyvä, pääsee auttamaan apua kaipaavia ja tekemään samoja asioita kuin vakinaisetkin. Sopimuspalokunnat ovatkin iso osa laitoksen toimintaa. Yhteistyöllä on suuri merkitys niin pelastustehtävissä kuin turvallisuusviestinnässäkin."

-LUP työntekijä

"Maakunnissa VPK on usein ensimmäisenä paikalla, eli sopimuspalokunnat ovat oikeasti iso ja merkityksellinen osa auttamisen ketjussa.

Tuntuu, että VPK toiminta on ollut aliarvostettua, vaikka todellisuudessa sillä on iso rooli. Lisäksi jos ala kiinnostaa, vapaapalokuntatoiminta on siihen hyvä väylä."

-Hätäkeskuspäivystäjä

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: VPK, vapaaehtoistyö, vapaapalokunta

UPL 2.0 projektin eteneminen

Maanantai 29.7.2019 klo 16:32 - Camilla

Hei jälleen!

Blogi on ollut hieman hiljaiselolla. Nyt olisi tarkoitus päivitellä kuulumisia koskien UPL 2.0 projektia, eli minun opinnäytetyötäni.

Kevään mittaan olen ollut yhteydessä Uudenmaan pelastusliiton läntisen alueen sopimuspalokuntien päälliköihin koskien materiaalin keräystä ja tutkimustyön tekemistä, että opinnäytetyön tekeminen olisi ylipäätään mahdollista. Nyt vihdoin tutkimustyö alkaa olla päätöksessään ja seuraavana urakkana on laatia ja kirjoittaa itse opinnäytetyö. Työ tullaan julkistamaan myöhemmin Theseus -palvelussa ja on kaikkien luettavissa. 

Kyselyhaastatteluun osallistuneille annettiin mahdollisuus osallistua arvontaan ja nyt haastattelujen loputtua on aika arpoa voittaja. Arpaonni suosi Leppävaaran VPK:n jäsentä, voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. 

Hyvää loppukesää,

Camilla

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: UPL, järjestötyö, humak

Kohti Pistoliekkiä: leiripäälliköiden tervehdys

Maanantai 8.4.2019 klo 12:12 - Teemu Jumpponen & Samuel Siliin

Hei kaikki!

Palokuntanuorten Pistoliekki 2019  -koulutusleirin valmistelut ovat jo hyvällä mallilla ja etenevät suunnitelmien mukaisesti aikataulussa. Leiritoimikunta on aloittanut leirin valmistelun jo viime vuoden puolella, marraskuun lopulla, pitämällä ensimmäisen leiritoimikunnan kokouksen. Tämän jälkeen leiritoimikunta on kokoontunut kahdesti, ja seuraava kokouskin on jo aivan kulman takana.

Leiritoimikunnassa on tänä vuonna mukana kaksi palokuntanuorta edustamassa nuorten mielipiteitä ja tuomassa nuorten kehitysideat kuuluville päätöksiä varten. Heidän lisäkseen toimikuntaan kuuluvat edustajat järjestävien pelastusliittojen nuorisotyöstä sekä muita aktiivisia ja kokeneita palokuntanuorisotyöntekijöitä Uudenmaan alueelta.

Leiritoimikunnan toiminta ei rajoitu vain kokouksiin, vaan leirivalmisteluja tehdään laajalla rintamalla koko kevään ja alkukesän ajan ennen varsinaista leiriä. Olemme aloittaneet leirin valmistelun käymällä läpi edellisten leirien palautteita ja hakemalla sieltä kehityskohtia tulevalle kesälle. Tavoitteenamme on tehdä tulevasta leiristä iloinen ja ikimuistoinen kokemus kaikille leiriläisille.

Koulutusleiri on oivallinen paikka oppia uusia palokuntataitoja, nähdä kavereita ja tutustua uusiin ihmisiin sekä pitää hauskaa samanhenkisten ihmisten kanssa. Kokemuksia täynnä olevan leirin aikana syntyy paljon sellaisia muistoja ja ystävyyssuhteita, jotka toivottavasi pysyvät  mukanasi läpi elämän. Kannattaa siis aktivoida ja muistuttaa palokuntasi vastuuhenkilöitä ilmoittamaan teidätkin mukaan vuoden parhaimpaan palokuntanuorten tapahtumaan Padasjoen Palotarukselle!

Leirin ilmoittautuminen on avattu HAKA-palokuntarekisteriin, ja ilmoittautuminen normaalilla leirimaksulla on mahdollista 5.5.2019 saakka. Tämän jälkeen mukaan pääsee vielä jälki-ilmoittautumismaksulla tai päivämaksulla.

Tänä vuonna tarjoamme ensimmäistä kertaa myös kesätyöturvan ilmoittautuville. Palautamme leirimaksusi 31.5.2019 asti, jos saat kesätöitä tai et pysty järjestelemään kesälomaasi juuri leirin ajaksi. Lisää tietoa kesätyöturvasta saat leirin nettisivuilta tai projektisihteeriltä.

Ennen leiriä kannattaa seurata Pistoliekki 2019 -leirin sometilejä saadaksesi tietoa leirin valmistelujen etenemisestä ja vinkkejä tulevaa leiriä varten. Sometilien kautta voit myös päästä mukaan vaikuttamaan tulevan leirin asioihin!

Tervetuloa leirille!

Leiripäälliköt Teemu & Samu

 

Leirin viralliset sometilit:

Facebook: facebook.com/pistoliekki2019

IG: @pistoliekki_2019

leirilogo_vari

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: leiri, palokuntanuoret, palokuntanuorisotyö, Pistoliekki 2019

Vapaaehtoisten kiinnittäminen

Torstai 29.11.2018 - Camilla Elgland

Sopimuspalokuntalaisia motivoivat eniten 

  • Hyvä henki ja yhteisöllisyys 

  • Halu auttaa onnettomuustehtävissä 

  • Hälytystehtävät 

(Sopimuspalokuntabarometri 2017) 

 

Olen huomannut, että keskusteluissa pinnalla on jatkuvasti ihmisten hyvinvointi. Keinoja ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja takaamiseksi kehitetään ja parannetaan jatkuvasti. Taloustilanteen heikennyttyä monet toimijat ovat ottaneet koppia aiheesta ja ovat pohtineet keinoja hyvinvoinnin lisäämiseksi.  

Tutkimuksissa ollaan todettu, että yhdistystoiminta ja vapaaehtoistyö on monelle henkilölle merkityksellistä ja sillä onkin monia vaikutuksia – yhdelle merkityksellistä on tavata muita, toiselle se voi olla keino oppia uutta ja kehittää jo oppimaansa asiaa. Jollekin se voi olla keino vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin. Yhtä lailla tämä koskee palokuntaharrastusta kaikessa muodossaan.

Vapaaehtoisia tarvitaan jatkuvasti. Hae sinäkin mukaan! Etsi lähin sopimuspalokuntasi ja ota rohkeasti yhteyttä. Monenlaisia tekijöitä kaivataan!

Kuinka sitten saamme vapaaehtoisia kiinnitettyä mukaan toimintaan? Kysymykseen on vaikea antaa yhtä suoraa ja yksiselitteistä vastausta, sillä se on monien tekijöiden summa. Tärkeintä onkin, että jo valmiiksi aktiiviset jäsenet tekevät kaikkensa, että yhdistystoiminta jatkuu ja palokunnan tärkeimmät tehtävät tulevat tehdyiksi. Jokaisen kannattaa omalla kohdallaan miettiä, että voisiko tehdä jotain edellä mainittujen asioiden eteen tai voisiko jotenkin itse vaikuttaa muiden toimijoiden rekrytoimiseen ja toimintaan kiinnittymiseen. 

Mikä juuri sinua motivoi palokuntatoiminnassa? Kerro se kommenteissa!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vapaaehtoistyö, sopimuspalokunta, vapaaehtoiset

Järjestötyötä oppimassa - Kuka on Camilla?

Perjantai 23.11.2018 - Camilla Elgland

Kuka olen? Uudenmaan pelastusliiton työharjoittelija Camilla Elgland 

Ikä: 21v 

Mistä tulen? Lohjalta, Virkkalasta.  

Kotipalokunta: Virkkalan VPK 

Palokunnassani minä: Toimin varhaisnuoriso-osaston johtajana.  

Opiskelen: Humanistisessa ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta yhteisöpedagogiksi 

Uudenmaan pelastusliitolla minä: Suoritan syventävää järjestötyön harjoittelua ja laadin opinnäytetyön.  

Ohjaajinani toimii: Toiminnanjohtaja Pekka Vänskä ja järjestösihteeri Sari Tuuri-Salonen.  

Vapaa-aikanani minä: Joko pyörin paloasemalla, nautin kolmen koirani seurasta tai askartelen / teen käsitöitä.

(Kuvassa: Sari Tuuri-Salonen (edessä), Pekka Vänskä (vasemmalla) ja Camilla Elgland (oikealla).

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Humanistinen ammattikorkeakoulu, työharjoittelu, järjestötyö