Turvallisuusvalmentajat

Torstai 4.11.2021 klo 14:25 - Miia Savilampi

Wau. Kolme iltaa viimeisen kahden viikon aikana on mennyt turvallisuusvalmennuksen parissa ja 21 uutta valmentajaa on nyt valmiina tulevan vuoden haasteisiin. Palaute on ollut valmentajilta todella hyvää ja ajatuksia herättävää. Jotain on ollut pakko mennä nappiin, kun osallistujamäärät loppua kohden nousivat.

Olo on kerta kaikkiaan ihan mieletön ja eilen illalla kotiin tullessa olin jotenkin aivan innoissani kaikesta. Nyt on edessä kovaa työtä konseptin mainostamisen eteen, jotta saadaan mahdollisimman monelle meistä entistäkin turvallisempi arki ja ympäristö.

Turvallisuusvalmennuksen idea on, että sopimuspalokunnista koulutetut turvallisuusvalmentajat toteuttavat turvallisuusaiheisia iltoja eri kohderyhmille laajasti toiminta-alueellamme. Pelastusliiton edustajana minun tehtävänäni on ”välittää” tapahtumia valmentajille ja samalla mahdollistaa tapahtuman toteuttaminen niin koulutusmateriaalin kuin muunkin tarvittavan materiaalin suhteen.

Turvallisuusvalmennuksen tarkoituksena on myös parantaa palokuntien näkyvyyttä alueella ja korostaa toiminnan tärkeyttä myös turvallisuusviestinnän toteuttajina. Pienilläkin asioilla voi olla suuria merkityksiä kaikkien meidän arjen turvallisuudessa.

Onko sinun arkesi turvallista? Entä naapureiden? Asuuko lähellä yksinäinen ikääntynyt rouva tai herra? Onko hänellä palovaroitinta tai toimiiko se? Olisiko hyödyllistä kuulla hieman lisää yksilön ja yhteisön turvallisuudesta? Miten siellä omalla kylällä on asiat? Tai taloyhtiössä? Mitä kuuluu siihen, että sinä tunnet arkesi turvalliseksi?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: turvallisuus, arjen turvallisuus

Uudenmaan Pelastusliiton ansiomerkit kokivat muutoksia

Keskiviikko 9.6.2021 klo 9:50 - Aulis Partanen

Uudenmaan Pelastusliitto päivitti ansiomerkkiohjeensa 1.2.2020. Samalla Uudenmaan pelastusliitolle tuli yksi uusi ansioristi lisää haettavien mitalien joukkoon. 

Haettavat ansiomitalit 

Liiton ansiomitalit pysyivät ennallaan, mutta niiden arvo suhteessa SPEK:n ansiomitaleihin muuttui. Nykyinen myöntämisjärjestys vaatimustason mukaisesti on seuraava: 

  1. UPL II (ensimmäisenä haettava mitali)
  2. SPEK am
  3. UPL I
  4. SPEK am 1

Muutoksen tarkoituksena on antaa mahdollisuus hakea mitaleita niin, että kannettavien mitalien määrä kasvaa nopeammin kahteen. Aiemman ansiomerkkiohjeen mukaisesti ensimmäisenä haettiin UPL II-mitali ja sen jälkeen UPL I mitali. Saman myöntäjän mitaleista saa kantaa vain korkea-arvoisinta ja näin ollen mitalien määrä pysyi yhtenä vaikka henkilö sai kaksi huomionosoitusta. 

ANSIORISTIT 

Entisen ansioristin arvo korotettiin erikoisansioristiksi. Henkilö, jolle sellainen on aikoinaan myönnetty, sai tavallaan taannehtivasti ”uuden huomionosoituksen”. Kuitenkaan uusia kunniakirjoja ei toimiteta. Vain merkin nimi ja status kohosi. 

Liitto teetti uuden ansioristin, joka sijoittuu järjestyksessä SPEK am 1 ja entisen UPL ansioristin, nykyisen erikoisansioristin väliin.

Tarkemmat ansiomerkkien myöntämisperusteet löytyvät liiton kotisivuilta ansiomerkkiohjeista.

 

ANSIOLEVYKKEET POISTETTIIN  

Ansiolevykkeet poistettiin kokonaan käytöstä. Niitä oli kulta, hopea ja pronssi ja ne olivat numeroituja. Niitä myönnettiin liiton toiminnassa ansioituneille. Niiden myöntäminen oli niin harvinaista, että levykkeistä päätettiin luopua kokonaan. 

 

HAKEMUKSET TULEE TEHDÄ AJOISSA

Liitto myöntää omien mitaliensa lisäksi suoraan SPEK am ja SPEK am 1 mitalit. Muihin SPEK:n myöntämiin mitaleihin vaaditaan Uudenmaan pelastusliiton puolto. Hakemukset tulee olla perillä SPEK:ssä 15.3. ja 15.9., joten ne on syytä olla pelastusliiton käsittelyssä ajoissa. Palokuntien vuosijuhlien valmistelut ainakin mitaliasioiden osalta täytyy siis aloittaa riittävän aikaisin. 

Muita tahoja, joista palokunnat ovat hakeneet mitaleja ovat SPPL, SSPL sekä ruotsinkieliset palokuntayhdistykset. Lisätietoja merkkien myöntämisperusteista ja säännöistä löytyvät järjestöjen sivuilta. 

  

MITALIEN HAKU KANNATTAA SUUNNITELLA PALOKUNNISSA HYVIN 

Palokuntien kannattaa tehdä vuosittain ylläpidettävä suunnitelma mitalien anomisista ja saanneista, sillä niitä myönnetään pääsääntöisesti ansiomerkkiohjeen mukaisessa järjestyksessä. Vaikka henkilön ansiot riittäisivätkin, mitalien myöntämisjärjestyksestä on selvät säännöt. Erityisen painavista syistä tästä säännöstä voidaan poiketa. Hyvällä suunnittelulla voidaan anoa mitaleja säännöllisesti koko uran ajan ansioiden karttuessa. 

Ansiomerkit eivät ole syntymäpäivälahjoja, joten niitä ei myönnetä saajan omissa vuosipäiväjuhlissa jaettavaksi. Pelkkä pitkä palvelusaika ei myöskään ole mitalin myöntämisen peruste, sitä varten on palvelusvuosimerkit. Ansiomerkkejä ei saada vaan ne ansaitaan. Ylimmät mitalit vaativat merkittäviä, kiitettäviä suorituksia, ehkä kansallista yhteistyötä, asioiden kehittämistoimia riippuen mistä mitallista on kyse. Ansiomerkkihakemukset tulee siis täyttää huolellisesti ja toimittaa käsittelyyn riittävän ajoissa.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ansiomerkki

Kuka saa osallistua palokunnan ulkopuolisiin tapahtumiin?

Maanantai 12.4.2021 - Valtteri Tervala

Uskon, että en ole ainoa, joka on palokunnassa miettinyt, että miten esimerkiksi palokuntanuoret voisi tavoittaa? Erityisesti tämä nousee esille, kun toimitaan alueellisella tai valtakunnallisella tasolla. Nyt suurleiriprojektin aikana olen huomannut monta erilaista toimintatapaa, joista mietin, että voisimmeko toimia toisin? 

Yksi tiedostettu haaste leirille osallistumisessa on, että palokunnassa päätetään (yleensä aikuiset) että leirille ei osallistuta. Syitä voi olla monia mutta valitettavan usein syy on, että ohjaajia ei ole. Mietin, että miksi se estäisi nuorten osallistumisen leirille? Tai mikä estäisi yleensäkin yksittäisen palokuntalaisen osallistumisen leirille, vaikka nuoria ei leirille osallistuisikaan?  

Monilla liikunta- tai partioleireillä voi nuoret (vanhempien kanssa) ja aikuiset ilmoittautua itsenäisesti leirille. Palokunnissa asiaa perustellaan usein, että kuka nuoren/ palokuntalaisen sitten vakuuttaa, jos sattuu jotain. Kuka maksaa osallistumismaksut? Tai yksi usein kuultu perustelu on, että leirille ei voida ottaa yksittäisiä nuoria, koska heitä ei tunneta etukäteen.  

No, voin todeta, että palokuntaleireilläkin nuoret ovat pääsääntöisesti täysin tuntemattomien ohjaajien mukana suurimman osan leiristä. Vakuutuksetkin ovat järjestettävissä ja varmasti osallistumiseen liittyvien kulujen maksaminen on mahdollista myös osallistujien toimesta, kun on intoa ja mielenkiintoa osallistua. 

Tiedonkulku ja osallisuus on myös asia, mitä olen pohtinut. Palokuntakenttä on edelleen hierakkinen ja sen vuoksi viestintä jää usein jollekin portaalle, mikä ei välitä tietoa eteenpäin. Onneksi sosiaalisen median aikakaudella on viestinnässä parempi mahdollisuus tavoittaa myös yksilöitä. Kaikki eivät kuitenkaan ole somessa mutta esim. SPEK:n 24365-uutiskirjeen voi tilata yksilönäkin, jolloin viesti tavoittaa yhä useamman yksilön. 

Palokuntatoiminnassa yksilön osallistuminen erilaisiin tapahtumiin, kuten leirille, ei kovin ole tuttua. Olemme tottuneet siihen, että osallistumme palokuntana. Mutta miksi nuoret tai palokuntalaiset eivät voisi osallistua itsenäisesti omasta päätöksestä mihin tahansa tilaisuuteen, jos vain intoa ja mielenkiintoa on? Uskon, että moni voisi löytää aivan uusia tapoja osallistua toimintaan sekä verkostoituessa löytää uusia ystäviä, jos hyväksyisimme yleisesti yksittäisten palokuntalaisten osallistumisen erilaisiin tilaisuuksiin. Webinaarit ovat olleet jo erinomainen väline tämän toimintakulttuurin muuttamisessa. 

Kun Eldis 22 leiri järjestetään Uudellamaallatoivotaan, että mahdollisimman moni UPL:n alueen palokuntalaisista innostuu osallistumaan leirille. Tarkoituksena on, että kukin voisi osallistua oman mielenkiinnon tai aikataulujen mukaan. Erityisesti Uudenmaan alueelta toivotaan osallistujia leirin rakentamiseen ja purkamiseen sekä leirin aikana järjestettäviin erilaisiin pop-up turvallisuusviestintätilaisuuksiin. 

Erilaiset osallistumisen muodot mahdollistavat esimerkiksi parin tunnin osallistumisen tai vaikkapa määräaikaisen ajan osallistumisen tiettyyn projektiin, vaikka ei pääsisikään viettämään koko viikkoa leirillä. 

Jokaisen yksittäisen vapaaehtoisen panos on kullanarvoinen, kun tapahtuma toteutetaan vapaaehtoistyöllä. Muutetaan ajatus- ja toimintakulttuuriamme yhdessä kokeilemalla erilaisia uusia tapoja osallistua ja viestitään mahdollisimman avoimesti kaikille halukkaille. Tervetuloa mukaan! 

Terveisin Valtteri 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palokuntanuoret, leiri,

Ajatuksia etäkouluttamisesta

Tiistai 16.3.2021 - Ari Laaksonen, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

IMG_0236_22.jpg

Vuonna 2020 minulta peruuntui kaikki Uudenmaan pelastusliiton kevään kurssit, korona rajoituksien takia. Johanna Vuorensyrjä otti yhteyttä minuun ja kysyi, olisiko mitään kurssia mahdollista pitää etänä. Vastasin hetken mietittyäni, että viestiliikennekurssi olisi varmaan mahdollista toteuttaa. Muutaman päivän päästä sain Johannalta tiedon, että kurssin voisi järjestää. Mietin hetken asiaa ja ilmoitin ottavani haasteen vastaan, koska muut kouluttajat olivat myös kurssin järjestämisen kannalla. Siitä lähti minun ensimmäisen etänä pidettävä kurssin suunnittelu eteenpäin. Aikaisemmin en ollut luonut mitään kurssia tai muutakaan verkossa pidettyä tilaisuutta itse. Tietysti kokouksissa ja koulutuksissa olin ollut työnpuolesta mukana, sekä muidenkin järjestämissä tilaisuuksissa. Kuitenkin olen aina halunnut olla kehittämässä ja oppimassa uutta, joten kynnys lähteä toteuttamaan kurssia, ei ollut minulle mitenkään iso haaste.

Tomi Laaksonen ja Petri Maunula tulivat kouluttajiksi kurssille, niin kuin he ovat olleet jo yli kymmenen vuotta muutenkin minun järjestämillä kursseilla. Tomi ja Petri ovat toimineet paloesimiehen tehtävissä pitkään. Kouluttajien kanssa tehtiin useampia kokeiluja ja päädyttiin käyttämään skype for business sovellusta. Tomilla oli kokemusta Teams sovelluksesta, joten kokeilimme myös sitä vaihtoehtona. Teams sovelluksessa ilmeni ääni ongelmia, joita ei pystytty ratkaisemaan. Tästä syystä päädyimme pitämää koulutuksen skype sovelluksen kautta. Itse en ollut pitänyt moneen vuoteen viestiliikennekurssia, mutta materiaalia asiasta löytyi kuitenkin aika hyvin. Lisäksi olen työn puolesta paljon tekemisissä viestiliikenteen kanssa, joten se helpotti sisällön luomista.

Kurssin valmisteluihin meni kuitenkin aika paljon aikaa, koska kaikki piti luoda verkossa jaettavaksi. Lukuisia puheluita muille kouluttajille, tuli sisältöä tehdessä. Minua helpotti tietysti se, että Tomi ja Petri ovat todella ammattitaitoisia pitkän linjan kouluttajia. Materiaalin näkymän tarkistin luomalla itselleni kokouksen ja jaoin esityksen toiseen tietokoneeseen. Näin sain näkymän, miltä se näyttäisi koulutettaville. Tämä oli todella tarpeellinen, koska näkymä ei ollut itselläni sama, kuin koulutettavilla. Monesti esitys näkyi aivan liian pienenä tai esitys oli epäselvä.

IMG_0245_22.jpgVarsinainen teoriakoulutus sujui ihan kohtalaisesti, mutta ensimmäisen illan jälkeen niskat olivat aika jumissa. Toisena iltana olin tehnyt muutoksia näytön sijoitteluun, joten ergonomiset asiat kannattaa huomioida. Alkuun myös ”höpöttäminen” tietokoneen näytölle tuntui aika oudolta, kun ei näe koulutettavia. Siihen kuitenkin tottui aika nopeasti ja kurssilaisten kommentit, sekä kysymykset väliin ovat hyviä hiljaisuuden keskellä. Kannattakin pyytää koulutettavia olemaan aktiivisia, jottei vain kouluttaja puhu. Kahden tietokoneen käyttö oli mielestäni hyvä ratkaisu. Näin toiselta koneelta mitä koulutettavat näkevät. Myös viestit näkyivät siinä, mitä en oman esityksen aikana nähnyt esittävältä koneelta. Suurimman ongelman aiheutti käytännön harjoittelu. Kouluttaja ei näe mitä koulutettavat tekevät, joten asioiden on syytä olla hyvin yksinkertaisia. Toisella pidetyllä kurssilla, tuli myös puheryhmä ongelma esiin. Eri aluelaitosten harjoituspuheryhmät, eivät toimineet keskenään. Joten teknisten asioiden varmistamien, on todella tärkeää. Puhelinnumerot (virve)olin etukäteen pyytänyt kurssilaisilta ja se oli aivan välttämätöntä, koulutuksen onnistumisen kannalta. Lähetin myös koulutettaville etukäteen materiaalia, josta selvisi harjoituksen käytäntöjä. Esimerkiksi puhelimella lähetettävät vietit, kuka lähettää ja kenelle.

Etukäteen lähetetyt ohjeet, katsoin toimivaksi tavaksi. Ennen kurssia, pidin kokeilun yhteyksien toimivuuden varmistamiseksi. Tämä osoittautui tarpeelliseksi, sillä muutamilla oli teknisiä ongelmia kokeiluissa. Kurssin alkaessa, kaikki olivat saaneet yhteydet toimimaan. Kurssin aikana muutaman kerran, tuli yhteys ongelma kurssilaisten puollella.  Sulkemalla sovellus ja uudelleen liittymällä, asia korjaantui. Video esitysten lähettäminen osoittautui myös haasteeksi. Kuva pätki ja muutenkaan, ei toiminut jaettavana hyvin. Kuitenkin saimme pidettyä kaksi kurssia ja palaute oli hyvää. Eniten palautteessa haluttiin käytännön osuutta lisää.

Tänä vuonna pidimme, viestiliikennekurssin myös etänä. Kehitystä on tullut ja kurssi toteutettiin Teams sovelluksen kautta. Kokeiluissa myös videoiden lähettäminen toimi osittain, joten siinäkin asiassa on edistystä tullut. Uudenmaan pelastusliiton järjestämän teams koulutuksen kautta, kurssin toteutus oli vieläkin helpompaa. Koulutuksen hyöty itselleni oli ainakin tarpeellinen. Kyselyiden, kokeiden -ja työryhmien luominen, tuo helpotusta kurssin pitämiseen. Koulutuksessa pidettiin lyhyitä, noin 20 minuutin rastikoulutuksia teams ryhmissä. Lyhyet rastit, ovat ajankäytön hallitsemiseksi helpompia toteuttaa. Kouluttajat olivat samat, joten yhdessä kehitimme ja suunnittelimme kurssia.

Etäkoulutusta on mielestäni mielenkiintoista järjestää jatkossakin, lähiopetuksen rinnalla. Mikäli joku miettii uskaltaako lähteä järjestämään koulutusta etänä, niin rohkeasti vaan tekemään. Ei se alku hämmennyksen jälkeen, ole mitenkään vaikeaa. Tulevaisuudessa uskon koulutuksien siirtyvän, enemmän etäkoulutuksen suuntaan. Tästä on jo hyvänä esimerkkinä, koulumaalin koulutusjärjestelmä. Tästäkin syystä, on hyvä lähteä nyt opettelemaan asiaa. Samalla toivon myös, että lähiopetus ei kokonaan lopu teoriankaan osalta. Lähikoulutus koulutettaviin, on kuitenkin tärkeä osa oppimisen havaitsemisen kannalta.  

Mikäli korona rajoitukset eivät estä, peruskurssi (sammutustyökurssi) järjestetään maaliskuussa 2021. Kurssin teoriaosuus, pidetään myös tällöin etäkoulutuksena.

Tässä ajatuksiani etäkoulutuksesta

Ari Laaksonen

paloesimies

Keski-Uudenmaan Pelastuslaitos

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palokuntakoulutus, teams, kouluttaminen

Uudenmaan Pelastusliitto kouluttaa asumisturvalisuuden valmentajia

Perjantai 12.3.2021 - Aulis "Aukka" Partanen

UUDENMAAN PELASTUSLIITTO KOULUTTAA ASUMISTURVALLISUUDEN VALMENTAJIA

Lainsäädännön muututtua liki kymmenen vuotta sitten, poistui taloyhtiöiltä velvollisuus nimetä ja kouluttaa tehtäväänsä turvallisuudesta vastaava henkilö. Näissä pelastusliittojen järjestämissä koulutuksissa annettiin tietoa asunnon, asumisen ja kiinteistön turvallisuusvelvoitteista sekä vinkkejä niiden asioiden kehittämiseen. Koulutetut vastuuhenkilöt jakoivat turvallisuustietoutta asukkaille.

Kun velvoite laista poistui, alkoi myös koulutuksiin kiinnostuminen hiipumaan. Viime vuosina ei ole juurikaan avoimia kursseja toteutunut. Ainoastaan jollekin ryhmälle suunnatut tilauskurssit on saatu toteutettua. Koulutuksen loppuminen vaikuttaa asumisen turvallisuuteen heikentävästi. Talojen hallitukset eivät tiedä kiinteistön lakisääteisiä velvollisuuksia ja kukaan ei anna opastusta asukkaille kodin turvallisuusasioista.

VALMENTAJAKOULU

Uudenmaan Pelastusliitto kehitti ongelmaan ratkaisuksi valmentajakoulun. Kouluun kutsutaan palokuntalaisia, joilla on vankka kouluttamiskokemus ja luonnostaan turvallisuuteen suuntautunut ajattelutapa. Valmentajille kerrotaan koulutuksen toteuttamiseen liittyvät käytännön- ja hallinnolliset koukerot. Suurin osa illan mittaisesta koulusta käytetään valmentajia varten rakennettuun aineistoon tutustumiseen. Tällä hetkellä maaliskuussa 2021 valmentajia on noin 20 ja lisää koulutetaan.

TURVALLISUUSPAINOTTEISIA ASUKASILTOJA

Vuonna 2020 valmistettiin yli 20 eri aiheryhmää, joista voidaan kerätä aina tilaajaa eniten kiinnostavat aiheet asukasiltaan. Näin turvallisuusillassa käsitellään niitä asioita, joista asukkaat eniten kaipaavat ohjausta ja esimerkkejä.

Pääaiheryhminä on asunnon ja asumisen turvallisuus sekä kiinteistön turvallisuusasiat. Ei ole unohdettu myöskään ikäihmisten asioita. Saman illan aikana voidaan ottaa pari kolme aiheryhmää tarkempaan käsittelyyn. Seuraavalla kerralla voidaankin jutella sitten aivan eri aiheista. Sama talo voi siis kutsua valmentajan uudelleen ja uudelleen.

Jatkuu kuvan alapuolella….

KOKO TALOLLE TURVALLISUUSTIETOUTTA

Turvallisuusvastuuhenkilöiden kurssimuotoisessa koulutuksessa koulutettiin vain yksi vastuuhenkilö talolle. Tulevaisuus jäi sitten hänen aktiivisuutensa varaan. Aivan kaikissa tapauksissa kurssin opit eivät levinneetkään muille talon asukkaille. Valmentajien toteuttamissa asukasilloissa samasta talosta saa oppia kaikki halukkaat paikalle tulleet. Näin toimimalla jaetaan osaaminen samalla kertaa moneen asuntoon.

COVID19 EI ESTÄ VALMENNUSILTOJA

Valmentajilla on mahdollisuus toteuttaa koulutukset myös etänä Teamsin välityksellä. Silloin tilaaja kerää osallistujien yhteystiedot ja kutsuu heidän Teams palaveriin sovittuna aikana. Hän liittää myös valmentajan kutsuun ja sovittuna aikana kaikki ovat samassa koulutuspalaverissa asioihin perehtymässä. Kun tilanne aikanaan rauhoittuu, voidaan koulutukset tulla toteuttamaan, vaikka talojen kerhohuoneisiin.

ASUKASILLAT EIVÄT MAKSA TALOILLE

Uudenmaan Pelastusliitto voi tarjota valmentajat toteuttamaan turvallisuusiltoja siten, ettei niistä aiheudu taloyhtiölle, tai asukkaille kuluja. Ainoastaan mahdollisen lähikoulutuksen kahvitus jää talon väen hoidettavaksi. Talon tehtäväksi jää myös Teams kokoukset järjestelyt etäkoulutuksessa, tai tilojen varaamiset lähikoulutuksessa.

Lisätietoja valmentajakoulusta aulis.partanen@upl.fi

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valmentaja, asumisturvallisuus, asukasilta, kodin vaaranpaikat, turvallinen asuminen

Sähköauton evakuointi autohallista, LUP harjoitteli

Maanantai 25.1.2021 klo 16:10 - Aulis "Aukka" Partanen

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos harjoitteli Jorvin autohallissa auton evakuointia autohallista. Tilanne saattaa tulla eteen esimerkiksi sähköauton palaessa. Niillä, kun on taipumus syttyä uudelleen, vaikka sammuttaminen olisikin onnistunut kertaalleen hallissa.

Parin kokeilun ja kahden eri keinon testaamisen jälkeen saatiin auto -3. kerroksen hallitilasta kadulle 8,5 minuutissa. Nopeamminkin se olisi käynyt, jos olisi ollut etumies hätistelemässä siviiliautoja reitiltä pois. Evakuoinnissa käytettiin renkaisiin asetettuja ”Car Dolly” tyyppisiä tunkkeja, jolloin auton oma vaihteisto ei jarruttanut menoa. Tasaisella auto liikkui aika kevyesti työntämällä, mutta ylämäissä tarvittiin joko vinssin tai hinauksen apua. Hinauksessa käytettiin palomestarin autoa.

Tässä harjoituksessa ei reitillä ollut ajohidasteita. Pelastuslaitos suunnitteli harjoituksen palautekeskustelussa vielä illalla käyvänsä toisessa hallissa testaamassa näillä tunkeilla hidasteen ylittämistä. Huomenna sitten toinen työvuoro tulee tekemään saman harjoitteen.

Sähköautot lisääntyvät koko ajan kiihtyvällä vauhdilla ja valitettavasti autohalleihin tehdään latauspisteitä kauaksi ulosajoreiteistä. Pelastustoimen täytyy kehitellä keinoja saada autot hallista ulos turvalliseen paikkaan erittäin todennäköisen uudelleen syttymisen varalle.

Erilaisia keinoja kehitellään varmasti eri puolilla Suomea ja niistä saatuja kokemuksia tullaan jakamaan pelastuslaitosten kesken. Oman haasteen tuo se, että raskaita paloautoja ei saada mahtumaan halleihin, joten hinaamisessa täytyy käyttää pienempiä autoja sekä hankkia erilaisia apuvälineitä. Tämän päiväinen testaus liittyy Pelastusopistossa tehtävään tutkimushankkeeseen, jonka tuloksia odotellaan vielä näiden lumien aikana.

Vauhti oli niin kova, ettei kuvaaja pysynyt mukana